En utmanande väg mot lösning

Återbruket av fastighetens glaspartier visade sig vara en utmaning, då de flesta aktörer avfärdade idén som alltför komplex, dyr och osäker. ”Det här hade blivit en hjärtefråga för mig eftersom diskussionen hade pågått i över nio månader och alla bara sa nej,” berättar Tove. Projektet tog däremot en ny vändning när Tove kom i kontakt med Lars Nyberg, affärs- och verksamhetsutvecklare på Modus, som efter ett par möten fick visionen klar för sig. Lars utvecklade bland annat en prototyp som kunde hantera glaspartier i olika storlekar och tjocklekar.

Arbetet med glaspartierna resulterade i en resa av kreativt problemlösande. En av de största utmaningarna var att säkerställa att glaspartierna skulle klara ljudkraven. “Vi byggde upp provrum för att mäta ljudisoleringen, och trots våra tidiga farhågor klarade glaset över 35 decibel”, förklarar Tove. Utöver ljudkraven var också stabiliteten en viktig fråga. ”Vi insåg att även om profilerna var stabila så kändes de svajiga. För en hyresgäst kan det vara en obehaglig känsla om man lutar sig mot ett glas som sviktar in.”
Genom att testa olika djup och tjocklekar på glaspartierna fann de till slut en lösning som kändes stabil. ”Det har varit en resa men en rolig sådan. Nu funkar det ju jättebra,” berättar Tove.

Lars delar också en positiv syn på projektet. “Det har varit både utmanande och inspirerande att få möjlighet att kunna bidra i tidigt skede i det här projektet. Utmanande då glasen är av äldre snitt. Önskan var ett återbruk i modern tappning och med dagens krav på bland annat akustik. Inspirerande då man från AMF Fastigheters håll var fast beslutna att vilja hitta en lösning, och det var förankrat i projektorganisationen hela vägen ut. Ett gott samarbete med bra förutsättningar helt enkelt”.